به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ناظر، علی کریمی پاشاکی روزنامهنگار در یادداشتی نوشت: استان گیلان با داشتن حاصلخیزترین زمینهای کشاورزی، ظرفیتهای بالقوه و بالفعل گردشگری و صنعتی، پایانههای تجارت دریایی و زمینی، ریلی و سواحل طولانی و قشنگ و وجود منطقهٔ آزاد انزلی بهعنوان یک بلوک اقتصادی مهم و تأثیرگذار در فرایندهای اقتصادی محلی، منطقهای و ملی وبینالمللی میتواند جایگاه ویژهای در تأمین درآمد کشور و استان گیلان و همچنین تولید ثروت و اشتغال داشته باشد.
این بلوک اقتصادی مهم و تأثیرگذار (منطقه آزاد) اگر بهدرستی و با استفاده از تمام مولفههای مادی، معنوی و مدیریتی مورد بهرهبرداری قرار گیرد، میتواند در تحقق مطالبات مردم در زمینهٔ اشتغال، رونق کسبوکار و شکوفایی اقتصادی استان و منطقهٔ تحت نفوذ آن تأثیر زیادی داشته باشد.
شعار و ادعای دولت سیزدهم روند مدیریتی گیلان را با موانع پیچیدهتر و حب و بغضهای بیشتری مواجه کرد
باتوجهبه تغییرات غیرکارشناسانه، سیاست بازانه و زودهنگام و همچنین قومی، رفاقتی و جناحی در مدیریت اجرایی استان گیلان در تمام دورههای مدیریتی و در دولت سیزدهم روند توسعه و پیشرفت استان دچار چالشهای عدیدهای بوده است.
بر اساس شعارها، ادعاها و برنامههای اعلام شده توسط دولت سیزدهم باتوجهبه هماهنگی بیسابقهٔ قوای سهگانه در کشور میبایست شاهد اقدامات وسیعتر، پرشتابتر و کیفیتر از گذشته برای رونق دوبارهٔ کسبوکار و روانشدن چرخ فرسوده و کمبازدهی اقتصاد گیلان، حل مشکلات عدیده پیش روی فعالان واقعی اقتصادی در زمینههای مختلف و همچنین رفع مشکلات اشتغال متقاضیان زیاد کار باشیم، ولی با کمال تأسف میتوان ادعا کرد که اوضاع از دورهٔ دولت تدبیر و امید هم ناهماهنگتر و پر چالش تر شده است و روند مدیریتی با موانع پیچیدهتر و حب و بغضهای بیشتری مواجه گردیده است!
خودنمایی و جولان سیاستهای اعمال غیرکارشناسانه دولت سیزدهم در استان گیلان!
موضوعاتی که به نظر میرسد باتوجهبه واقعیتهای موجود و ادامهٔ مشکلات با شتابی بیشتر در زمینههای گرانی، بیکاری روبهافزایش، ارائهٔ خدمات نامطلوب از طرف بخشهای دولتی و غیردولتی، با آمدن دولت سیزدهم و گذشت بیش از دو سال از عمر دولت آقای رئیسی، اجرای سیاستها و برنامههای دولت سیزدهم در گیلان با کمترین توجهی و چشماندازی برای بهبودی مواجه است و با کمال تأسف درب خیلی بدتر بر پاشنهٔ ناکارآمدی و وجود مشکلات متعدد میچرخد و عناصر و عوامل کندکنندهٔ رونق اقتصادی گیلان در زمینههای مختلف با شتابی بیشتر به جولان سیاستها و اعمال غیر کارگشای و غیرکارشناسانه در اقصینقاط سیاستگذاری و اجرایی استان خودنمایی میکند.
سیاست دولت سیزدهم تجربههای شکستخورده بدون سود و منفعت را برای اهالی استان گیلان آدرس میدهد
به گواه کارشناسان، آمار و واقعیتهای موجود به نظر میرسد، روند فعلی فعالیتهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی داستان به دلیل نوع سیاستها و برنامههای حاکم در بسیاری از بخشها، تجربهای شکستخورده در دولتهای نهم و دهم و بدون سود و منفعت برای ساکنان و اهالی استان گیلان را آدرس میدهد.
دولت روحانی برای کار اجرایی نسبتاً پلتفرم داشت
موضوع اعمال سیاستهای غیرکارشناسانه در دولت سیزدهم و انتقاد به آن به این معنا نیست که تمام سیاستهای دولت آقای روحانی بدون عیب و کمبود بوده است، نخیر بلکه در مواردی ضعف و نقصانهای فراوانی هم وجود داشت، ولی جنس مشکلات در دورهٔ آقای روحانی از جنس دیگری بود که توسعهطلبی و زیادهخواهیهای تندروهای آمریکایی از جمله ترامپ و کارشکنیهای تندروهای داخلی و کاسبان تحریم، مسبب آن در جریان خروج از توافق تاریخی برجام بودند. چون تا زمانی که برجام عملیاتی شده بود تورم تکرقمی شده بود و مردم زندگی نسبتاً قابل تحملی داشتند و اوضاع بهخوبی پیش میرفت، زیرا دولت روحانی برای کار اجرایی نسبتاً پلتفرم داشت.
آقای رئیسی تاکنون حدود ۶/۵ میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی هزینه کرده است؛ ولی بازخورد مثبت نداشت
اما به نظر میرسد دولت آقای رئیسی به علت نداشتن پلتفرم منسجم و منطقی با اقدام به جراحی اقتصادی بدون وجود ثبات اقتصادی و گردابی که دولت سایه در دوران دولت آقای روحانی برای آن دولت کارشکنی میکرد، عواقب آن کارشکنیهای دولت سایه، یقهٔ دولت آقای رئیسی را گرفته و آن را به چالش جدی کشیده است، در ضمن دولت آقای رئیسی بر اساس شعارها، بابت روانشدن چرخ تولید و ایجاد اشتغال تاکنون حدود ۶/۵ میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی هزینه کرده است؛ ولی تقریباً بازخورد مثبت و گرهگشایی نداشته است.
عادت فرصتسوزی در استان گیلان با شتاب ادامه دارد
در زمینهٔ کشاورزی درب، باز هم بر روی همان پاشنه تولید غیراقتصادی و غیر مدرن میچرخد. از زمینهای حاصلخیز گیلان در تولید محصول برنج و سایر محصولات کشاورزی بر اساس پتانسیلها، ظرفیتها و نیازهای استان و کشور بهرهبرداری منطقی نمیشود؟!
در زمینهٔ تولید صنعتی و صنایعی که از قدیمالایام در گیلان وجود داشت و زمانی گیلان در زمرهٔ ۵ استان صنعتی کشور محسوب میشد، با کمال تأسف سیاستها و برنامهریزیهای دولت سیزدهم برای نوسازی و بازسازی صنایع مهم در گیلان عملیاتی شده ولی رونق اقتصادی به بخش صنعت و معدن استان بازنگشته است. همچنین به ادعای برخی مدیران ارشد، اقدامات اساسی در حال انجام است یا اینکه فقط با مصاحبهها، پروپاگاندا و تشکیل همایشها و ارائه آمار غیرواقعی و…،بااینحال احیای صنعت گیلان قابلمشاهده نیست. اگر ادعایی برای احیای صنعت گیلان وجود دارد، پس این همه بیکار چرا مشغول کار نمیشوند؟!
در زمینهٔ گردشگری تا به امروز که چندین دهه از برنامهریزی و اجرای سیاستهای مختلف میگذرد به چه توفیقاتی دست پیدا کردهایم و تولید ثروت و اشتغال توسط این بخش مهم در گیلان چند درصد بوده است؟ آیا هم اکنون نیز درب، بر روی پاشنهٔ سیاستهای ناکارآمد نمیچرخد که همان ناکارآمدی و هدررفت امکانات مشاهده میشود و تولید ثروت هم تقریباً هیچ است؟
چرا نتیجه کار جهادی و میدانی برای مردم ملموس نیست؟
حکایت سیاستهای دولت سیزدهم در زمینهٔ بهرهوری از منابع مختلف و با وجود مشکلات موجود در زمینهٔ عدم برخورداری از تکنولوژیهای روز دنیا و عدم سرمایهگذاری در زمینههای تولید اقتصادی و به دنبال آن، تولید ثروت در گیلان که طرفداران دولت سیزدهم با نام «کار جهادی و میدانی» از آن یاد میکنند تا کنون به کجا انجامیده و خواهد انجامید؟ آیا اعتباراتی که در این زمینه تاکنون صرف شده، به فرجامی مثبت رسیده است؟ باتوجهبه محدودیت منابع مالی در کشور، آیا میزان اعتبارات اختصاصی به این بخش میتواند مأموریتهای محوله را بهخوبی در حوزههای مختلف کاری و خدماتدهی به شکل قابلقبولی به انجام رساند؟
در زمینهٔ نرخ بالای بیکاری که یکی از مشکلات اساسی همهٔ طبقات جامعه بهویژه جوانان فارغالتحصیل دانشگاهی در این استان است، دولت سیزدهم در این دو سال چه برنامههای تأثیرگذاری داشته است تا با ایجاد اشتغال پایدار جلوی بیشترشدن خیل عظیم بیکاران را در استان گیلان بگیرد؟ که به نظر میرسد هیچ پلتفرم راهگشایی داشته باشد.
دخالت بیش از حد سیاسیون در امور اقتصادی گیلان باعث رکود نسبی شد
یکی دیگر از چالشها و موانع توسعه و پیشرفت استان گیلان، موانعی است که برخی سیاستبازان برای منطقهٔ مهم اقتصادی، تجاری و صنعتی آزاد انزلی به وجود میآورند که باعث شده است تاکنون صدمات جبرانناپذیری را متحمل گردد.
دخالت بیش از حد سیاسیون در امور اقتصادی، تغییرات ممتد و زودهنگام مدیریتی، عدم توجه به فاکتورهای اقتصادی در روابط بینالمللی و منطقهای و همچنین گماردن برخی مدیران سیاسی در منطقه اقتصادی آزاد انزلی، عدم همراهی برخی مقامات مرکزنشین برای افزایش محدودهٔ منطقهٔ آزاد انزلی و وجود برخی قوانین غیرکارشناسانه برای مدیریت منطقهٔ آزاد انزلی و…. باعث شده تا کارکردهای اقتصادی منطقهٔ ممتاز آزاد انزلی دچار چالش رکود نسبی و حاشیهای گردد.
هم اکنون در مدتزمان سرپرستی دکتر نیازی، در منطقهٔ آزاد انزلی با وجود تمام مشکلات و چالشها، ایشان در این مدت توانسته است آبرفته را به میزان قابلتوجهی به جوی برگرداند، حال افکار عمومی و فعالان اقتصادی در منطقه میپرسند چرا با ادامهٔ مدیریت و حمایت و تثبیت ایشان بهعنوان مدیرعامل سازمان منطقه آزاد انزلی موافقت نمیشود؟! نیرویی که هم بومی و هم صبور و هم کاربلد و هم توانمند است.
هیچ اقدام اقتصادی مثبتی در تأمین زندگی شرافتمندانه برای مردم مهیا نشد
علی ایحال، به نظر میرسد باتوجهبه این روند اقتصادی که توسط دولت سیزدهم در حال انجام است که با چاپ پول بیپشتوانه و دپوی آن، افزایش هزینههای جاری دولت سیزدهم که نسبت به دولت آقای روحانی دقیقاً صددرصد افزایش داشته و همچنین اقدام برای بالابردن قیمت دلار برای جبران کسری بودجه و…. با این روش سیاستگذاری فقط شتاب تورم به اوج خواهد رسید و تقریباً هیچ اقدام اقتصادی مثبت در حوزههای اشتغال و کارآفرینی و حتی تأمین زندگی شرافتمندانه برای مردم نمیتواند مهیا نماید و احتمالاً عادت فرصتسوزی برای توسعهٔ استان گیلان سریال ادامه داری خواهد بود؟!!