به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ناظر، آمار و ارقام نشان میدهد ابراهیم رئیسی در دو سال اول دولت خود نتوانسته به اهداف و شعارهای انتخاباتی که مطرح کرد، حتی نزدیک شود.
تحقق شعارهای رئیسی مانند کنترل تورم، ساخت مسکن و حل مشکل معیشت مردم، نیاز به الزاماتی دارد که مهمترین آن ارتباط با دیگر کشورهاست. در طول تاریخ نیز هیچ کشوری نتوانسته بدون رابطه شفاف، مستمر و پایدار با دیگر کشورهای جهان (از نظر مالی، تجاری، سرمایهگذاری و دسترسی به تکنولوژی) به رشد اقتصادی معقول برسد.
بیش از دو سال از عمر دولت سیزدهم گذشت. ابراهیم رئیسی که با چیدن تیم مفصل اقتصادی ادعای جراحی اقتصاد داشت پس از ۲ سال نهتنها اقتصاد را شفا نداد؛ بلکه همان چشم کمبینای اقتصاد را هم کور کرد.
رئیسی در مناظرههای انتخاباتی از برنامه ۷ هزارصفحهای و بهخطکردن اقتصاددانان برای حل مشکلات گفت؛ اما دو سال اخیر مجبور شد اعضای تیم اقتصادی را تغییر دهد تا شاید اینگونه دردی دوا شود.
آمار و ارقام دو سال گذشته نیز نشان میدهد کارنامه اقتصادی دولت سیزدهم قابلدفاع نیست و تأثیر این «جراحی» در اقتصاد، بیش از هر چیز، خود را در سفره مردم عادی نشان میدهد. با افزایش قیمت مواد غذایی و گرانیهای موجود در حوزه اقلام اساسی مردم ناچار شدهاند که میزان مصرف خود را کاهش بدهند یا حتی برخی از اقلام را از سر سفرههای خود حذف کنند.
دولتی که با شعارهای معیشتی روی کارآمد حالا با نقطهجوش انتقادها از بالابردن عمدی قیمت خوراکیها مواجه شده است.
به نظر میرسد دولت در جراحی اقتصاد ایران شکستخورده است چرا که این اقدام دولت سیزدهم، سفره مردم را کوچک کرده و این جریان با ادعای مردان دولت رئیسی مبنی بر بیاثربودن حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی بر تولید و صنعت کشور، مغایرت دارد.
بررسی وضعیت قیمتی اقلام پروتئینی نشان میدهد این اقلام تنها در یک سال افزایشی حداقل ۲۶ درصدی و حداکثر ۱۵۰.۷ درصدی را تجربه کرده است. مرکز آمار ایران در آخرین گزارش منتشر شده در خصوص قیمت اقلام تأکید کرده است که صدرنشین افزایش قیمت در سبد مصرفی خانوار گوشت قرمز بوده است. در این راستا میزان افزایش قیمت گوشت گوسفند و گوشت گاو و گوساله بین ۱۵۰.۷ و ۱۳۲ درصد برآورد شده است. آبانماه سال گذشته مسعود رسولی، دبیر انجمن صنعت بستهبندی گوشت و مواد پروتئینی کشور اعلام کرد: امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته مصرف گوشت ۵۰ درصد و مصرف مرغ ۳۰ درصد کاهشیافته است.
حال میزان افزایش قیمت اقلام سهم این کالاهای مهم را در سبد هزینه خانوار با کاهش شدید مواجه کرده است بهطوریکه افشین صدر دادرس، مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور در خردادماه اعلام کرد: در چند سال گذشته (۲ تا ۳ سال قبل) حدود یک میلیون تن مصرف گوشت قرمز کشور اعم از گوسفندی و گوساله بود؛ سالهایی که هر فرد ۱۲ کیلوگرم مصرف سرانه داشته است. از این عدد ۸۰۰ تا ۹۰۰ هزار تن در داخل تولید و تأمین میشد و ۱۳۰ تا ۱۴۰ هزار تن هم گوشت صنعتی برای مصارف محصولات غذایی مانند سوسیس، کالباس و… وارد میشد.
وی افزود: در حال حاضر که عنوان میشود سرانه مصرف کاهش پیدا کرده و به حدود ۶ تا ۷ کیلوگرم بهازای هر نفر در سال رسیده با برآورد جمعیتی ۸۵ میلیون نفر نیاز کشور حدود ۵۱۰ هزار تن خواهد بود.
نگاهی به جدول قیمتی نشان میدهد میزان قیمت اقلام پروتئینی در سال گذشته غیرقابلباور شده است و میتوان نتیجه گرفت با این افزایش قیمت چه بحرانی دامن سرپرست خانوار را گرفته است.
جدول زیر دربردارندهٔ قیمت اقلام پروتئینی در مهرماه سال ۱۴۰۱ تا مهرماه سال ۱۴۰۲ است.