به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ناظر خبر، طبق مصوبه اخیر مجلس، انتقال املاک، خودرو، طلا و ارز برای اشخاص غیرتجاری مشمول مالیات برعایدی سرمایه میشود؛ در صورت اجرایی شدن این مصوبه، جامعهای که نگران از دست رفتن سرمایههای خود بوده و به سرمایهگذاری در مسکن و طلا و… روی آورده، بیشتر از قبل نگران میشود. افزایش این نگرانی اقتصادی که از سوی نمایندگان ملت برای آنها تصویب شده است، موجب رفتارهای زیرزمینی اقتصادی و معاملات غیررسمی خواهد شد که چالشهای بیشتری برای دولت و قوه قضاییه ایجاد میکند. به جهت بررسی موضوع فوق، گفتگویی با سهراب دل انگیزان، استاد اقتصاد انجام داده که در ادامه مشروح آن را میخوانیم:
مصوبه اخیر مجلس درباره دریافت مالیات از افراد غیرتجاری در معاملات طلا، ارز، مسکن و خودرو، تا چه حد جامعه را دچار چالش اقتصادی میکند و ایراد اصلی این مصوبه را چه میدانید؟
این مصوبه مجلس هنوز به صورت دقیق منتشر نشده است؛ مواردی که از آن بیرون آمده هنوز مبهم است. بودجه یک بخشنامه اجرایی دارد که در آن بخشنامه مشخص میشود چه اتفاقی در پیش است. در نتیجه الان نمیتوان به صورت دقیق صحبت کرد. مجلس کنونی که زمان آن هنوز تمام نشده است، تمام مالیاتهایی را که میشد، تصویب کرد. این مجلس فعالترین مجلس در حوزه مالیاتگیری بود. مردمی که در شرایط نامساعد درآمدی هستند، تحت فشار مالیات مجلس قرار گرفتهاند.
اجرایی شدن این مصوبه تا چه حد به نگرانی اقتصادی دامن میزند؟
این مجلس باید از حق مردم دفاع کند اما نماینده دولت است و از مردم میکند و به دولت میدهد. مردم نان ندارند بخورند اما باید مالیات بدهند. اگر کسی یک خانه و پس انداز کوچک داشته باشد هم نگران شده است. این مجلس بر تورم و فعالیتهای مشروع مردم مالیات بسته است.
مالیات برای جبران کسری بودجه، شاید بودجه را تأمین کند اما چالشهای دیگری برای اقتصاد روزمره مردم ایجاد میکند؛ عمده تخلفاتی که در سطح بازار پس از این مصوبه شکل میگیرد چیست؟
مالیات فقط برای کسری بودجه نیست، ما الان با دولتی مواجه هستیم که تراکنشها را در اختیار نداشت و بخش زیادی از ظرفیتهای مالیاتی را نادیده میگرفت. الان که تراکنشها در اختیار دولت قرار میگیرد، دولت نمیداند دیگر چه کار کند و میخواهد از آب، کره بگیرد. ما نمیتوانیم بر معاملات جاری مردم مالیات بگیریم. ماشین و خانه مردم که سرمایه نیست تا از آن مالیات بگیرند. اگر میخواهیم مالیات بر سرمایه بگیریم، اول باید سرمایه را تعریف کنیم. مثلاً سود سهام، عایدی سرمایه است، سود سپرده هم همینطور است اما دولت سود سپرده و سهام را رها کرده اما مردم بیچاره یک خانه دارند و باید بابت آن مالیات بدهند. اگر این روش بر اساس اطلاعات موجود شکل بگیرد، مردم وارد معاملات غیرمرسوم میشوند و قولنامه باب میشود و به جای پول نقد و تراکنش بانکی، سکه معامله میکنند. دولت در حال انتقال اقتصاد به بخش زیرزمینی است.