به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ناظر خبر، وزیر بهداشت مدعی شده که با پشتیبانی دانش بنیان ها، خواهان تولید دارو هستند. کمبود دارو و وابستگی به خارج بخش مهمی از چالشهای بازار داروست، با این وجود حمایت از دانش بنیانها مشخص نیست با چه منطقی باید انجام شود. محمدامین قبادی، دبیر انجمن داروسازان تهران، درباره ادعا وزیر بهداشت مبنی بر حمایت از دانش بنیانها برای تولید دارو به «انتخاب» گفت: ساخت دارو در ایران ممکن است؛ دانش بنیانها برای گرفتن مجوزهای خود در وزارت بهداشت دچار مشکل میشوند. این مجموعهها محصولات مختلفی ارائه میکنند که تاکنون وجود نداشته است. محصولات آنها در معاونت تحقیقات برای کسب کد اخلاق جهت پژوهشهای پزشکی، دو سال گیر میکنند. یک شرکت دانش بنیان مگر چقدر توانایی دارد که فقط ۲ سال برای یک مجوز منتظر بماند؟ طرح اقتصادی دانش بنیانها نیز با این شرایط به مرور از دست میرود. ما در حوزهی واکسنها این مشکل را داریم. بحث حمایت از دانش بنیانها نیازمند طراحی ساز و کار مناسب است.
او افزود: متولی حوزه دانش بنیان در کشور، معاونت فناوری ریاست جمهوری و ستادهای زیرمجموعهی آن است. در معاونت علمی قوانین حمایتی خوبی شامل قانون جهش دانش بنیان را داریم، اما به نظر میرسد وزارت بهداشت در معاونت تحقیقات و فناوری و به طور خاص در دفتر توسعه فناوری سلامت، نیاز به تدوین قوانین حمایتی دارد.
وی در ادامه درباره تداوم کمبود دارو در کشور بیان کرد: کمبود دارو یک بحث سلسلهوار است که ما را به این نقطه رسانده است. مدتی است که سندیکاهای تولید دارو هشدار میدهند که ذخیره خیلی از داروهای ما به زیر سه ماه میرسد. عمده این مشکل به مسأله طرح دارویاری و تخصیص ارزی است که باید به شرکت دارویی انجام شود. در حوزهی دارویاری قرار شد برای اینکه پرداخت بیماران نسبت به شهریور ۱۴۰۱ تغییر نکند، سازمانهای بیمهگر تفاوت قیمت را به شرکتها بدهد. برای ۱۴۰۲ نزدیک ۶۹ همت بودجه مصوب شد در حالیکه درخواست سازمان غذا و دارو ۱۲۵ همت بود. با این وجود تنها ۵۰ همت تخصیص پیدا کرد. وقتی این پول به سازمانهای بیمهگر داده نشد، پول داروخانهها نیز دیر پرداخت شد و خیلی از داروخانهها متضرر شدند. شرکتهای پخش هم دچار بحران نقدینگی شدند و به تولیدکنندهها منتقل شد. همین مسأله باعث شد تولید خیلی از داروها متوقف شود.
دبیر انجمن داروسازان تهران اضافه کرد: وقتی از محل فروش نتوانید مطالبات را دریافت کنید، باید سراغ تسهیلات ارزان قیمت بروید که فقدان آن باعث کمبود دارو شده است. اگر مشکل بودجه طرح دارویاری حل نشود و در عین حال تسهیلات کم سود داده نشود، سال ۱۴۰۳ سال سختی خواهد شد.
قبادی درباره ادعا خودکفایی دارو گفت: سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت میگویند ما ۹۷ درصد خودکفا شدهایم، اما گزارش دقیقی از آن ندیدم. چیزیکه واضح است ما یک جامعهی پزشکی پویا داریم و باید سعی کنیم دارو بسازیم. البته همیشه یک سری دارو و مواد اولیه وجود دارد که باید آنها را وارد کنیم. یک سری بیماریهای خیلی خاص وجود دارند که مثلاً ۸۰ نفر به آن مبتلا هستند و بهتر است که دارو را به جای تلاش برای تولید، وارد کنیم.