به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ناظر خبر، چند سالی است که خاموشیهای مکرر برق در اقتصاد و تولید استان اختلال ایجاد کرده و برآیند ضرر و زیان ناشی از این خاموشیها را میتوان در گرانی محصولات فولادی، سلولزی، سیمانی، پوشاک و غیره در بازار بهوضوح مشاهده کرد.
در استان گیلان ۳۳ شهرک صنعتی، ۸۶۹ واحد صنعتی، ۱۶۰ واحد صنایع بزرگ و کارگاهی کوچک سلولزی، ۶ کارخانه بزرگ دارویی، ۲ کارخانه بزرگ سیمان و هفت کارخانه بزرگ فولادی وجود دارد که به گفته مدیرکل صنعت، معدن و تجارت گیلان سهم آنها از مصرف انرژی برق حدود ۱۲.۵ تا ۱۳ درصد است؛ اما همین رقم هم تابستان امسال بهشدت افت و کاهش یافت و بر تولید و اقتصاد این واحدها اثر گذاشت.
دبیر کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی گیلان هم در جلسهای پیشبینی کرد از خرداد تا شهریورماه صاحبان صنایع در جریان خاموشیهای ۷۲ساعته هفتگی برق و قطعی گاز ۲۵۰ هزار میلیارد ریال خسارات عدم تولید، هزینههای سربار و حقوق و دستمزد را در صورتهای مالی خود ثبت کنند.
مدیر یکی از شرکتهای تولید دوربینهای مداربسته در شهرک صنعتی حسن رود منطقه آزاد انزلی نگران از وضعیت واحد خود و اثرات قطعی ۷۲ساعته برق در این شهرک صنعتی گفت: این واحد تولیدی طی ۲ ماه گذشته در اثر خاموشیهای طولانیمدت نزدیک ۳۰ درصد کاهش تولید داشته است.
برق این کارخانه و واحدهای این شهرک صنعتی در ماههای تیر و مرداد ۲ روز در هفته (روزهای چهارشنبه و پنجشنبه) به مدت ۴۸ ساعت قطع بود و طی پیامک ارسالی شرکت برق ۱۰ ساعت دیگر نیز به ساعات خاموشی این شهرک افزوده شد.
امیر عماد میرشکاری ادامه داد: این کاهش تولید در حالی رخ داد که امسال بالغ بر ۶ میلیارد ریال اعتبار صرف خرید ژنراتور کردیم؛ اما بااینوجود نمیتوان از تمام ظرفیت دستگاهها در زمان قطعی برق استفاده کرد و ژنراتور نمیتواند همه دستگاههای کارخانه را روشن نگه دارد و به هنگام قطعی برق تنها روشنایی و تجهیزات سرمایشی کارخانه قابلاستفاده است.
وی اضافه کرد: این کارخانه با ۳۴ کارگر و تولید سالانه ۹۴۰ هزار دوربین ۷۰ درصد قطعات محصولات خود را از خارج کشور وارد میکند که با این وضعیت این خاموشیها تولید را بهشدت کاهش داده و ضرر و زیان بسیاری بر این شرکت وارد کرده است.
میرشکاری اظهار کرد: قطع طولانیمدت برق علاوه بر کاهش تولید، سیستمهای امنیتی کارخانجات را نیز با اختلال مواجه میکند و این سیستمها در صورت قطعی برق به مدت طولانی از کار میافتند.
میرشکاری گفت: قطعی برق شهرک صنعتی علاوه بر تعطیلی خود کارخانه، روند صدور مجوزها برای بارگیری کالا، باسکول و بارگیری را نیز دچار اختلال کرده است؛ ازاینرو از مسئولان انتظار است به هنگام برنامهریزی برای زمانبندی قطعی برق، نظرات مدیران واحدهای تولیدی و کارخانجات را جویا شوند؛ این هماندیشی و تعامل موجب میشود کارخانجات خسارت کمتری متحمل شوند.
وی افزود: طی سالهای اخیر دولتها بهمنظور صرفهجویی در مصرف انرژی از اردیبهشتماه برنامهریزی برای تهیه جدول زمانبندی قطعی برق واحدهای تولیدی را آغاز میکنند و در این میان حضور فعالان اقتصادی، صنعتگران و شنیدن نظرات آنها بهطورقطع راهگشا خواهد بود.
مدیرعامل یک شرکت تولیدکننده پوشاک هم با اشاره به حمایتهای دولتی از بخش خصوصی در تامین برق موردنیاز کارخانجات طی سنوات گذشته گفت: خاموشیها در سالهای اخیر بیتوجه به مباحث مختلف حوزه تولید صدمات زیادی به این بخش وارد کرده است.
یاسر مروتپور ادامه داد: سال گذشته خاموشیها آسیب فراوانی به این شرکت وارد کرد و بر این مبنا انتظار میرفت دولت ظرف یک سال گذشته با ایجاد زیرساختها اقدامات سازندهای انجام دهد که این مشکلات به حداقل ممکن برسد؛ اما در تیر و مردادماه امسال صنایع استان در مجموع ۱۸ روز با محوریت روزهای شنبه و یکشنبه قطعی برق را تجربه کردند و در مجموع طی ۲ ماه ۲۵ درصد ضرر و زیان به ما وارد شد.
وی افزود: این کارخانه تولیدی پوشاک زنانه با تولید سالانه ۳۶۰ هزار دست پوشاک سال گذشته با آسیبی که از قطعی برق دید فقط توانست ۲۶۰ هزار دست پوشاک تولید کند و در حال تبدیل از شرکتی سودده به زیانده است.
وی اضافه کرد: این در حالی است که کارفرمایان باید بیمه ۱۸ روز تعطیلی کارگران را کامل پرداخت کنند تا کارگران دچار مشکل نشوند و از سوی دیگر کارفرمایان باید ماهانه یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال اضافهپرداخت روزهایی را داشته باشد که دولت برق را قطع کرده است و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و تامین اجتماعی هزینه روزهای تعطیل را از کارفرما اخذ میکند.
مروتپور اضافه کرد: کارخانجات تولیدی پوشاک در صورت تولید و فروش؛ گردش مالی دارند؛ اما در اثر قطعی برق سرمایه و مواد اولیه این شرکت خوابیده و اعتبارمان نزد مشتریان خدشهدار شده است؛ این امر موجب میشود مشتریان دوباره از این کارخانه خرید نکنند و اینگونه کارخانجات تولیدی هزینه مصرف بالای برق صنایع سنگین را پرداخت کنند.
وی اظهار کرد: اوج کار صنایع تولیدی پوشاک فصل تابستان است و ما اکنون این فصل را از دست دادهایم و تمام مواد اولیه روی دست ما تا شب عید مانده است و احتمال استفاده از این پارچهها در تولیدات شب عید نیز بسیار ضعیف است.
مدیرعامل این واحد تولیدی پوشاک زنانه تصریح کرد: اگر این روند ادامهدار باشد بسیاری از واحدهای تولیدی در استان بهمرور تعطیل میشوند؛ چون هم اینک موجی که صنایع استان را دربرگرفته، ناامیدی و یاس از آینده است که محصول بیتدبیری و عدم تعهد برخی از مسئولانی است که در برابر این مشکلات احساس خطر نمیکنند.
مروتپور تأکید کرد: مورد نگرانکنندهتر اینکه مسئولان با شنیدن مشکلات این بخش هم درک درستی از تولید و شرایط موجود ندارند، این واحد ۱۵۰ کارگر دارد که زندگی و معاش آنها به استمرار فعالیت این واحد تولیدی وابسته است، هزینه برق این کارخانه تولیدی تنها دستگاههای دوزندگی آن است (ماهانه قبض برق این کارخانه ۱۸ تا ۲۰ میلیون ریال است درصورتیکه بسیاری از ویلاهای این استان مصرف برق ۴۰ میلیونریالی دارند.) اگر مسئولان به درک حمایت از صنایع نرسند این مشکلات ادامه مییابد.
وی تصریح کرد: میتوان با قطع برق صنایع سنگین از خسارت بیشتر به واحدهای تولیدی کوچک جلوگیری کرد این قطعی برق گسترده بین صنایع نشان میدهد مسئولان توانیر شناخت درست و صحیحی از صنعت ندارند از سویی برنامهای هم که برای قطعی برق به شهرکهای صنعتی ارائه کردهاند، بینظم است که موجب هدررفت هزینههایی مانند سرویس ایابوذهاب، وقت و انرژی کارگران میشود.